Pages

Friday, March 15, 2024

GUJARATI VANIK CASTES - गुजरात की वैश्य जातिया



Many years ago I had read that there are about 100 sub castes of Vaniks. One article mentions that there was a record of 84 sub-divisions of Vaniks in the time of Vastupal (early 13th century). In my effort to identify these sub-divisions, I have managed to name 19 main divisions and, with the inclusion of their sub-divisions, I have reached a total of 50.

The main sub divisions of Vaniks (Vania) are:

Nima, Zarola, Porwad, Shrimali, Oshwal, Khadayta, Kapol, Laad, Sorathia, Naagar, Modh, Maheshwari, Zarovi, Gurjar, Dishawal, Agarwal, Soni, Kandoi and Ghanchi.

Many of these are based on names of places (region, town or village). These divisions can be traced back to migration of the Indus Valley peoples into different parts of India. For example, those that settled in the Shrimal area of Marwad (Rajasthan) were called Shrimali, in Osia were Oshwal, in Sorath were Sorathia, in Skandpur were Skandayta (Khadayta), in the area around Bharooch which was ‘Lat’ province were Laad, in Modhera were Modh etc. There were further sub divisions; that were based on small areas of a province. Ghoghari (near Ghogha/Bhavnagar), Halari (near Jamnagar, Zalawadi (near Surendranagar), Machchhu Kantha (towns on Machchhu river i.e. Morbi, Wankaner) , Golwad, Kuchchhi and similar.

But not all the major divisions are location based. Some, such as Soni, Kandoi and Ghanchi, were names given to people in those specific trades. Most of the above were further divided into Dasha and Visha, thus nearly doubling the count. There is no definite reasoning found for the division of Vaniks as Dasha and Visha.

A few explanations, none very convincing, are given below:

1. A situation arose where there was a confrontation between two groups of Vaniks. There were 10 (Dash) on one side and 20 (Vish)

on the other side. They and their descendants have since been known as Dasha and Visha respectively.

2. In a family of two brothers, the children of the younger brother were called Dasha (Desh means smaller) and those of elder brother were called Visaha

3. During a migration, a group of Vaniks that remained in the original area (Desh) were called Dasha and those who moved to another area (Videsh) were known as Visha.

4. Again based on the issue of migration, those originally of an area/country (Desh) were known as Dasha and the ones who came in from another area/country (Videsh) were named Visha.

The following list which numbers around 50, takes all the variations and divisions described above.

Dash Nima, Visha Nima, Virpur Dasha Nima, Balasinor Dasha Nima, Dasha Zarola, Visha Zarola, Dasha Porwad, Visha Porwad, Marwad, Visha Porwad, Sattavish Dasha Porwad, Dasha Porwad Meshri, Ghoghri Dasha Shrimali, Ghoghri Visha Shrimali, Machhu Kantha Visha Shrimali, Sorath Dasha Shrimali, Sorath Visha Shrimali, Zalavadi Dasha Shrimali, Zalavadi Visha Shrimali, Halari Visha Shrimali, 108 nagol Visha Shrimali, Patan Visha Shrimali, Dasha Oshwal, Ghoghari Visha Oshwal, Halari Visha Oshwal, Kachchhi Visha Oshwal, Kachchhi

Dasha Oshwal, Godwad Oshwal, Surat Visha Oshwal, Dasha Khadayta, Visha Khadayta, Modasa Ekda Dasha Khadayta, Kapol (have not noticed Dasha/Visha divisions but have divisions based on Gotra), Dasha Lad, Visha Lad, Surti Visha Lad, Damania Visha Lad, Dash Sorathia, Visha Sorathia, Dasha Nagar, Visah Nagar, Dasha Zarovi, Visha Zarovi, Dash Modh, Visah Modh, Dasha Modh Mandalia, Ghoghari Modh, Dasha Maheshvari, Visha Maheshvari, Dandu Maheshvari, Dasha Gurjar, Visha Gurjar, Vagad Be Chovishi Gurjar, Dasha Dishawal, Visha Dishawal, Surti Dasha Dishawal, Shrimali Soni (are there any Dasha/Visha or other divisions?), Kandoi, Ghanchi etc.
Religions followed by Vaniks

The main religions followed within the Vanik community are Jain and Vaishnav (Hindu). In ancient time, people used to change religion to follow what their king would support. Changing from Hindu to Jain and vice-versa was accepted and was done without any pomp or ceremony

कई वर्ष पहले मैंने पढ़ा था कि गुजराती वणिकों की लगभग 100 उपजातियाँ होती हैं। एक लेख में उल्लेख है कि वास्तुपाल के समय (13वीं शताब्दी के आरंभ में) वाणिकों के 84 उपविभागों का रिकॉर्ड था। इन उप-विभागों की पहचान करने के अपने प्रयास में, मैं 19 मुख्य प्रभागों का नाम बताने में कामयाब रहा हूं और, उनके उप-विभागों को शामिल करने के साथ, मैं कुल 50 तक पहुंच गया हूं। वणिक (वनिया) के मुख्य उपविभाग हैं: नीमा, ज़ारोला, पोरवाड, श्रीमाली, ओशवाल, खड़ायता, कपोल, लाड, सोराठिया, नागर, मोध, माहेश्वरी, ज़ारोवी, गुर्जर, दिशावल, अग्रवाल, सोनी, कंदोई और घांची।

इनमें से कई स्थानों (क्षेत्र, कस्बे या गाँव) के नामों पर आधारित हैं। इन विभाजनों का पता सिंधु घाटी के लोगों के भारत के विभिन्न हिस्सों में प्रवास से लगाया जा सकता है। उदाहरण के लिए, मारवाड़ (राजस्थान) के श्रीमाल क्षेत्र में बसने वालों को श्रीमाली कहा जाता था, ओसिया में ओशवाल, सोरठ में सोराठिया, स्कंदपुर में स्कंदयता (खदायता), भरूच के आसपास का क्षेत्र जो 'लाट' प्रांत था, लाड कहलाते थे। , मोढेरा में मोढ़ आदि थे। और भी उपविभाग थे; जो एक प्रांत के छोटे क्षेत्रों पर आधारित थे। घोघारी (घोघा/भावनगर के पास), हलारी (जामनगर के पास, ज़लावाड़ी (सुरेंद्रनगर के पास), मच्छू कांथा (मच्छू नदी पर स्थित शहर यानी मोरबी, वांकानेर), गोलवाड, कुच्छी और इसी तरह के। ​ लेकिन सभी प्रमुख प्रभाग स्थान आधारित नहीं हैं। कुछ, जैसे सोनी, कंदोई और घांची, उन विशिष्ट व्यवसायों के लोगों को दिए गए नाम थे। उपरोक्त में से अधिकांश को दशा और विश में विभाजित किया गया, इस प्रकार गिनती लगभग दोगुनी हो गई। वणिकों को दशा और विष के रूप में विभक्त करने का कोई निश्चित तर्क नहीं मिलता। कुछ स्पष्टीकरण, जिनमें से कोई भी बहुत ठोस नहीं है, नीचे दिए गए हैं:

1. ऐसी स्थिति उत्पन्न हो गई कि वणिकों के दो गुटों में टकराव हो गया। एक तरफ 10 (दशा) थे और 20 (विशा ) दूसरी ओर। तब से उन्हें और उनके वंशजों को क्रमशः दशा और विषा के नाम से जाना जाता है।
2. दो भाइयों के परिवार में छोटे भाई के बच्चों को दशा (देश का अर्थ है छोटा) और बड़े भाई के बच्चों को विशाहा कहा जाता था।
3. प्रवास के दौरान वाणिकों का जो समूह मूल क्षेत्र (देश) में रह गया, उसे दशा कहा गया और जो दूसरे क्षेत्र (विदेश) में चले गए, उन्हें विश कहा गया।
4. फिर प्रवासन के मुद्दे के आधार पर, जो मूल रूप से एक क्षेत्र/देश (देश) के थे, उन्हें दशा के नाम से जाना जाता था और जो दूसरे क्षेत्र/देश (विदेश) से आए थे, उन्हें विशा नाम दिया गया था। निम्नलिखित सूची, जिसकी संख्या लगभग 50 है, ऊपर वर्णित सभी विविधताओं और प्रभागों को लेती है। दश नीमा, विशा निमा, वीरपुर दशा निमा, बालासिनोर दशा निमा, दशा ज़ारोला, विशा ज़ारोला, दशा पोरवाड, विशा पोरवाड, मारवाड़, विशा पोरवाड, सातविश दशा पोरवाड, दशा पोरवाड मेशरी, घोघरी दशा श्रीमाली, घोघरी विशा श्रीमाली, मछू कंथा विशा श्रीमाली, सोरठ दशा श्रीमाली, सोरठ विशा श्रीमाली, ज़लावादी दशा श्रीमाली, ज़लावादी विशा श्रीमाली, हलारी विशा श्रीमाली, 108 नागोल विशा श्रीमाली, पाटन विशा श्रीमाली, दशा ओशवाल, घोघारी विशा ओशवाल, हलारी विशा ओशवाल, कच्ची विशा ओशवाल, कच्छी.

दशा ओशवाल, गोडवाड ओशवाल, सूरत विशा ओशवाल, दशा खड़ायता, विशा खड़ायता, मोडासा एकदा दशा खड़ायता, कपोल (दशा/विशा विभाजनों पर ध्यान नहीं दिया है लेकिन गोत्र के आधार पर विभाजन हैं), दशा लाड, विशा लाड, सुरति विशा लाड, दमनिया विशा लाड, दश सोरठिया, विशा सोरठिया, दशा नागर, विशा नागर, दशा जरोवी, विशा जरोवी, दश मोढ़, विसा मोढ़, दशा मोध मांदलिया, घोघरी मोढ़, दशा महेश्वरी, विशा महेश्वरी, दांडू महेश्वरी, दशा गुर्जर, विशा गुर्जर, वागड़ बे चोविशी गुर्जर, दशा दिशावाल, विशा दिशावाल, सुरति दशा दिशावाल, श्रीमाली सोनी (क्या कोई दशा/विशा या अन्य विभाग हैं?), कंदोई, घांची आदि। 

वणिकों द्वारा अपनाये जाने वाले धर्म और पंथ: 

 वणिक समुदाय के भीतर पालन किए जाने वाले मुख्य पंथ जैन  और वैष्णव हैं। प्राचीन समय में लोग उस बात का पालन करने के लिए धर्म परिवर्तन कर लेते थे जिसका राजा समर्थन करते थे। वैष्णव  से जैन बनना और इसके विपरीत परिवर्तन स्वीकार किया गया और यह बिना किसी धूमधाम या समारोह के किया गया.

No comments:

Post a Comment

हमारा वैश्य समाज के पाठक और टिप्पणीकार के रुप में आपका स्वागत है! आपके सुझावों से हमें प्रोत्साहन मिलता है कृपया ध्यान रखें: अपनी राय देते समय किसी प्रकार के अभद्र शब्द, भाषा का प्रयॊग न करें।